Dak isoleren


Dakisolatie is naast gevel- en vloerisolatie een goede maatregelen om energie te besparen. Doordat warme lucht stijgt gaat er via het dak van de woning veel warmte en dus energie verloren. Dit geld voor hellende(punt) daken, maar net zo goed voor platte daken. Dak isoleren verdient zich gouw terug.

Dak isoleren

Het binnenhouden van de warmte scheelt in het stoken ofwel het opnieuw verwarmen van de woning. Door het tegenhouden van de warmte aan de onderzijde van het dak wordt het warmteverlies beperkt en stijgt het wooncomfort. Dakisolatie heeft voor u een dubbel effect, in de winter houdt deze de warmte binnen en in de zomer de warmte buiten. Zo behaalt u met dakisolatie optimaal resultaat met ‘warmere winters’ en ‘koelere zomers’.

Hoeveel u kunt besparen met dakisolatie is moeilijk in te schatten, aangezien er veel verschillende vormen van dak isolatie zijn. Hier onder een paar richtlijnen waar je mee kunt rekenen:

 

Soort Woning: Oppervlakte Kosten € Besparing m3 Gas Besparing € TVT
Rijwoning 45 675 225 m3/jaar €140 / jaar 5
Hoekwoning 45 675 225 m3/jaar €140 / jaar 5
2 onder 1 kap 65 975 325 m3/jaar €202 / jaar 5
vrijstaand klein 80 1200 400 m3/jaar €248 / jaar 5
vrijstaand groot 140 2100 700 m3/jaar €434 / jaar 5
Bungalow 100 1500 500 m3/jaar €310 / jaar 5

 

TVT = Terug Verdien Tijd. In dit voorbeeld gerekend met een gemiddelde prijs van €15,- per m2 aan kosten.Waarin de maatregelen dus in 5 jaar terug verdient zijn. We hebben in dit voorbeeld geen rekening gehouden met de eventuele waarde vermeerdering van de U woning. Als we dit mee nemen zal de terugverdientijd zelfs nog korter zijn. Wilt u weten wat het voor u kost. ?

Meerdere mogelijk heden om het Dak te isoleren

De dikte van een dak isolatie pakket kan aardig variëren. Van enkele centimeters tot wel 30cm. Belangrijk is om zo hoog mogelijke isolatie waarde (Rc waarde) te halen in de beschikbare ruimte. Elk bruikbaar isolatie materiaal heeft een eigen Rc waarde. Vaak ook terug te zien in de prijs van het materiaal. Voor U woninglabel is het ook van belang dat u het juiste materiaal kiest. En dit correct registreert.

Tip: Maak tijdens het isoleren foto’s , waar op te zien is welk materiaal er gebruikt is, welke dikte, en welke Rc waarde. Dit voorkomt discussie achteraf, wanneer het dak weer is afgewerkt. Als u Online U woning label aanpast kunt u de foto’s toevoegen.

Wanneer spreken wij van een slecht of goed geïsoleerd dak?

Een goed geïsoleerd dak heeft een Rc waarde van minimaal 2,5. Hoger is beter en zeker wenselijk. In de huidige nieuwbouw word al geisoleerd met minimaal Rc 3,5 tot Rc 6(bouwbesluit 2015-2016). Voor energie neutrale woningen (zo genoemde NOM woningen, nul op de meter woningen). Moet je denken aan Rc waarden van Rc 6,0 tot Rc 10,0. Kies dus het juiste materiaal om de gewenste Rc waarde te halen.

Als Voorbeeld, stel we willen een dak isoleren met een gewenste Rc waarde van 2,5. Hoeveel heb ik dan nodig?

 

Materiaal Dikte
Glaswol dekens of platen 10cm
Steenwol dekens of platen 9,5cm
EPS piepschuimplaten 10cm
XPS (geperste) piepschuimplaten 8 tot 9 cm
PUR hardschuimplaten 6 tot 8 cm
PIR Hardschuimplaten 5,5 cm
Platen mix vlas, wol, houtvezel, of kurk 10 tot 14cm
Reflecterende folies, (let op incl lucht lagen) 7 tot 8 cm

 

Dak isolatie is soms een klus die je prima zelf kunt doen. EPA-Adviesnoord kan u vertellen hoe U het beste uw dak kan isoleren.

U kunt het ook uit besteden, EPA-adviesnoord kan u hierbij ook helpen. Met het verkrijgen van offertes en eventueel compleet zorgenloos laten uitvoeren. Met uiteraard een aangepast Energie Label tot gevolg.

Dak isoleren valt soms onder gesubsidieerde maatregelen. Kijk voor een overzicht op Energiesubsidiewijzer, of dit ook in u gemeente mogelijk is.