Dubbelglas of HR++ glas


Het vervangen van enkel glas voor HR-glas is een van de beste maatregelen welke leiden tot hoge besparingen op het gebied van energiebesparing. Want via de beglazing gaat er veel energie verloren. Om dit tegen te gaan, adviseert EPA Advies Noord. in veel gevallen het aanpassen van enkel/dubbel glas voor HR-beglazing. Met het vervangen van dit glas kan er veel bespaard worden op de energiekosten.

 

Wat kost dubbel glas en wat kan het opleveren?

Comfortabel wonen betekend een prettig binnen klimaat. Dat wil zeggen geen toch rond de ramen en een stabiele temperatuur in uw woning. Maar wat kost nou dubbel glas en hoeveel kunt u dan besparen? Elk huis is anders en ligt anders ten opzichte van de Zon ofwel lichtinval. Dus voor indicaties zijn wij uitgegaan van gemiddelde waardes. zie de tabel voor verduidelijking. EPA Advies noord kan voor U een concrete offerte voor uw woning opstellen, en indien gewenst laten uitvoeren.

Woningtype Raamoppervlakte in m2 Gemiddelde totaalprijs HR++ glas en glaszetter Gemiddelde besparing per jaar
Appartement 15 m2 € 1.800 – € 2.200 € 200 per jaar
Tussenwoning 20 m2 € 2.500 – € 2.800 € 250 per jaar
Hoekwoning 30 m2 € 3.500 – € 4.000 € 300 per jaar
2 onder 1 kap 35 m2 € 4.400 – € 4.900 € 400 per jaar
Vrijstaande woning 50 m2 € 6.500 – € 7.000 € 500 per jaar

 

In deze tabel gaan wij uit van een gemiddelde prijs voor HR++ glas, van ongeveer €140,- per m2. Inclusief plaatsing en BTW. Dit is een realistische m2 prijs in 2015,. Je kunt uit de tabel opmaken dat een woning met veel  m2 glas, veel kan besparen op het verlies oppervlak. in dit voorbeeld dus in 11 jaar de investering kan terug verdienen. Stel dat de gasprijs stijgt, wellicht nog eerder. Bij het vervangen van het glas stijgt ook de waarde van u woning. U investering ziet u dus terug bij de verkoop van u huis.

Het vervangen van de ramen is niet altijd een simpel klusje, de staat van het kozijn, moet goed genoeg zijn om het dikkere glas te kunnen plaatsen. Belangrijk dus dat u hiervoor de juiste vakman in huis haalt. EPA advies noord kent de bedrijven in u regio, en kan u helpen hierin keuzes te maken. Of alles uit handen te nemen wanneer u kiest voor het totaal pakket.

Verschillen van glassoorten.

Glassoort Prijs (excl. arbeidskosten) U-waarde Energiebesparing per woning met 20 m2 aan glas
Dubbel glas € 65 per m2 2,7 € 140 per jaar
HR € 70 per m2 1,7 – 2,0 € 180 per jaar
HR+ € 75 per m2 1,3 – 1,6 € 220 per jaar
HR++ € 80 per m2 1,2 € 260 per jaar
HR+++ € 120 per m2 0,5 – 0,9 € 280 per jaar

Het vroegere “dubbel” glas had een luchtlaag tussen twee glasplaten. De “HR” glassoorten, ook wel hoog rendement glas, bevat een extra isolerend gas. In de tabel zijn de verschillen in isolerende waardes goed te zien. de U waarde betekend warmte verlies waarde. Hoe lager = hoe beter.

Uiteraard is het niet nodig om al u ramen te vervangen voor HR glas. Uit besparing en Energielabel oogpunt, zijn de woonkamer en slaapkamers doorslag gevend. Dit zijn de ruimten waar het meest verwarmt word, en dus het meeste te besparen valt. Een enkel glas raampje in bijvoorbeeld, een bijkeuken waar geen verwarming hangt, zal niet zoveel besparing opleveren. EPA Advies noord zal bij een Energie Index, deze ruimtes beoordelen en het glas specificeren welke in de woning aanwezig is. Dit heeft zoals u kunt zien invloed op het energie (warmte) verlies van uw woning. Houd er rekening meet dat een goed tocht dicht huis, door aanpassing van het glas, ook geventileerd dient te worden