Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en betaalbaar. Ook bij bewolkt weer en in de winter is er voldoende licht om met zonnepanelen elektriciteit op te wekken. Zonnepanelen kunnen dus op een duurzame manier voorzien in een groot deel van de stroombehoefte van je huishouden: zonlicht is namelijk onuitputtelijk en bij de omzetting van zonlicht naar elektriciteit ontstaan geen broeikasgassen of schadelijke stoffen. Investeren in zonnepanelen geeft een goed rendement dat vergelijkbaar is met een rente van 4,5 procent op een spaarrekening.
Hoe werken PV- Zonnepanelen
1. PV-panelen
De PV-panelen (fotovoltaisch-paneel) zorgen ervoor dat de opgewekte zonne-energie wordt omgezet in elektriciteit. De zonnepanelen worden doorgaans geplaatst op een dak wat op het zuiden gericht staat omdat daar de meeste zon vandaan komt. Voor een optimaal resultaat zijn een aantal dingen belangrijk, o.a. de hellingsgraad van het dak, ligging van het dak ten opzichte van de zon en bomen en planten dienen uit het zicht staan.
2 en 3. De zonne-energie wordt door de omvormer omgevormd tot elektriciteit en kan worden gebruikt.
4. De PV-module is gekoppeld aan het openbare net. Zo kan de elektriciteit die teveel is opgewekt tegen vergoeding worden verkocht aan het elektriciteitsbedrijf.
Ervaringen met zonnepanelen Video :
Waar moet u op letten bij aanschaf van Zonnepanelen?
Plaats niet meer panelen dan U nodig heeft!
Voor het milieu geldt: hoe meer zonnepanelen hoe beter. Maar er is nog een factor: het is financieel interessant om het aantal zonnepanelen dat je koopt af te stemmen op jouw jaarlijkse stroomverbruik. Als je namelijk meer stroom produceert dan je zelf verbruikt kun je die extra stroom niet salderen. Dat betekent dat je een lagere stroomprijs krijgt voor de stroom die je aan het net levert. Je krijgt dan gemiddeld 0,08 euro per kWh, in plaats van de 0,23 euro die je normaal krijgt per kWh. Een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt 3400 kWh aan stroom. Dat komt overeen met 17 zonnepanelen. EPA-Advies noord kan voor u berekenen hoeveel panelen er bij u geplaatst kunnen worden. Wij houden rekening met de beschikbare ruimte en de hoeveelheid energie u het beste kunt opwekken. Zodat u niet alle panelen en of aanbieders meer hoeft te vergelijken.
Kies de juiste omvormer
Een omvormer zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om in de wisselstroom die uit jouw stopcontact komt. Dit is een belangrijk onderdeel van de installatie: de kwaliteit bepaalt mede de opbrengst van het geheel. Het vermogen van de omvormer moet worden afgestemd op het gezamenlijke vermogen van jouw zonnepanelen. Steeds meer omvormers bieden de mogelijkheid om via een schermpje of via internet de opbrengst van de zonnepanelen in de gaten te houden. Zo kun je een eventueel probleem opsporen. Ook hebben steeds meer omvormers één of meer maximum power point trackers (MPPT), die zorgen dat de stroomproductie zo hoog mogelijk is bij de geldende temperatuur en lichtintensiteit. Het is dus aan te raden om een omvormer met maximum power point trackers te kiezen. Niet alle omvormers en zonnepanelen zijn goed met elkaar te combineren. Koop de onderdelen dus liefst bij één leverancier. Of in een samengesteld pakket.
Zonnepanelen hebben invloed op je Energielabel en Energie Index van je woning
Er zit veel verschil tussen de verschillende merken zonnepanelen, met name de geschatte opbrengst word niet door elke fabrikant ook daadwerkelijk gehaald. Voor de Woning label is het alleen nodig om het aantal m2 in te vullen. Hier worden verder geen vragen gesteld over de opbrengst. Bij een energie Index van de woning wordt alles meegenomen. Het aantal m2, maar ook de productie per M2, bijvoorbeeld 240W/piek per paneel of 260W/piek per paneel. EPA Advies noord weet welke zonnepanelen een goed rendement hebben. Sommige Zonne panelen hebben zelfs een Gecertificeerde Kwaliteits- Verklaring. Panelen met zo’n verklaring hebben een groter positieve invloed op je EI dan panelen zonder verklaring. Dit kan wel een hele Label Stap verschil maken. Vraag er dus na bij aanschaf van de panelen.