Naast de kosteloze energiebesparende tips zijn er ook energiebesparende maatregelen welke (wellicht) een kleine investering vergen. Ook hiervan
Naden en kieren zitten overal. Bij ramen, kozijnen, deuren, daken etc. Via deze naden en kieren verlaat veel warme lucht de woning. Dit is vooral het geval bij oudere woningen, door het dichten van deze naden en kieren kan er een enorme winst worden behaald in termen van energiezuinigheid.
Tochtstrips, pur-schuim etc
De naden in een woning kunnen op vele manieren worden gedicht. Bij ramen en deuren kan dit in veel gevallen worden opgelost met het plaatsen van tochtstrips. Kieren die ontstaan bij kozijnen, daken etc. kunnen worden gedicht met pur-schuim.
Vervang gloeilampen door spaarlampen. Een spaarlamp is ongeveer vijf keer zuiniger dan een gloeilamp, met het vervangen van de gloeilampen door spaarlampen bespaart u dus gelijk op de energiekosten.
Wist u dat u met een minuutje korter douchen al flink kunt besparen op de energiekosten? Met een douche coach is dit snel geregeld. Dit handige apparaatje, vaak uitgevoerd als ‘zandloper’ helpt u een handje om net wat korter onder de douche te staan. Zo levert deze douche coach, naast een leuke energiebesparing, ook een vermindering van het watergebruik op. Dubbel effect dus.
Naast een douche coach is de spaardouchekop ook een handig middel om de waterhoeveelheden te beperken. Deze waterbesparende, ook wel ‘spaardouche’ genoemd, zorgt ervoor dat er maximaal zeven liter water per minuut gebruikt wordt. Naast de spaardouche is er ook nog een spaardoucheknop. Met deze knop kun je de gebruikte waterhoeveelheden (fors) beperken. Zo is er minder energie nodig om het gebruikte water op te warmen, zo wordt er dus bespaard op water- en gasverbruik.
Als u een boiler in huis heeft dan is het een goed idee om de standaard temperatuur hiervan wat lager in te stellen (echter niet lager dan 60 graden i.v.m. legionella). Of schaf een tijdklok aan, zo kunt u een boiler uitzetten op het moment dat u hem niet nodig heeft, als uw op vakantie bent bijvoorbeeld.
Alle kleine beetjes helpen; laat de warmwaterkraan niet langer lopen dan noodzakelijk is. Hebben al uw kranen een waterbesparend mondstuk of doorstroombegrenzer? Met een van deze twee handige toevoegingen bespaart u makkelijk en snel op energie- en waterkosten.
Een zelfdenkende thermostaat berekent zelf hoe laat de verwarming aan moet gaan om bijv. te zorgen dat het 20 graden is als u thuis komt. Op de thermostaat geeft u het tijdstip aan wanneer het ‘zoveel graden’ moet zijn, deze berekent de ‘aanwarmtijd’ en stuurt de cv-ketel aan zodat het aantal graden op de juiste tijd bereikt is. In tegenstelling tot bij een klokthermostaat, waarbij u zelf aan geeft wanneer de ketel aan moet springen, bent u er bij een zelfdenkende thermostaat zeker van dat deze niet onnodig lang brand. Hierdoor is de zelfdenkende thermostaat energie zuiniger en beter voor het milieu.