Hoe energie besparen?


Energie besparen kan op meerdere manieren. Je kunt kijken bij de Doe het Zelf Tips, voor simpele maatregelen. Deze maatregelen hebben geen invloed op uw energie label. Maatregelen welke invloed hebben op uw Energie label hebben te maken met aanpassingen aan uw woning. Denk hiervoor aan bijvoorbeeld Isoleren of zonnepanelen. Maar ook het vervangen van een CV ketel, of glas vervangen voor Dubbel(of HR++ glas), heeft invloed op uw energielabel.
Bij het registreren van uw woninglabel, wordt geen rekening gehouden met de mate waarin dit gebeurt. De Energie Index doet dit wel. De Energie index word opgenomen conform BRL9500 richtlijnen. Deze richtlijn (opgesteld door onze overheid), word door elke instantie op dezelfde manier gemeten. Hierdoor kan een exactere bepaling van de energieprestatie van een woning worden berekend. Hier komt een Energie Index (EI) getal uit, welke weer omgezet word naar een energielabel. EPA Advies noord kan dit voor u realiseren. Kijk voor meer informatie: Energie Index.

Energie besparen is warmteverlies in kaart te brengen.

De Energie Index is een uitgebreide opname van uw woning. De EI opname gaat uit van ongeveer 150 kenmerken, waarmee de energetische kwaliteit gemeten word. In simpele termen, hoeveel energie er nodig is om de woning te verwarmen, en hoeveel daarvan waar precies verloren gaat.
Aan de hand van deze opname krijgt u een duidelijk beeld welke maatregelen mogelijk zijn, om u energie opwekking goedkoper te maken. Tevens geeft de opname inzicht waar de woning warmte lekt (of energie verliest). Dit rapport geeft ook duidelijk aan waar en hoe we dit warmte verlies kunnen beperken en dus energie besparen. Denk bijvoorbeeld aan isoleren van u huis om de warmte langer binnen te houden.
In onze Energie Index word voor u berekend welke investering de beste of meeste besparing voor u oplevert. Aan de hand van dit advies kunt u zien hoeveel u met elke maatregel kunt besparen, ten opzichte van de kosten. Tevens is direct overzichtelijk welke Label Stap of Stappen u woning maakt, na het nemen van deze investeringen. Met de juiste maatregelen is het zelf mogelijk om Energie neutraal te wonen.
Wat zijn de beste maatregelen om energie te besparen ?
Maatregelen om label te verbeteren.
Een overzicht van de maatregelen die een invloed hebben op u woning label. :
  • Vloerisolatie
  • Gevel Isolatie
  • Dak Isolatie
  • Dubbelglas of HR++ Glas
  • CV Ketel
  • Zonnepanelen
  • Zonnestroomboiler
  • Radiatoren Inregelen
  • Warmtepompen