Vervangen CV ketel


Een nieuwe CV ketel aanschaffen?

 

Rendement verloop moderne CV-ketel

De CV ketel is het hart van je verwarming systeem. Het zorgt voor warmte toevoer naar je radiatoren, en in de meeste gevallen(combi-ketel) ook voor warm douche of tap water. Een combiketel is een cv-ketel die zowel voor de verwarming van uw woning zorgt als voor de warm watervoorziening (van de kraan, douche etc.). Standaard ketels(solo) zorgen alleen voor het verwarmen van de centrale verwarming. Een combiketel zorgt voor beide; verwarming van centrale verwarming en het warme water. Door deze combinatie zorgt de combiketel voor dezelfde prestaties met minder energie.

Hoewel de CV ketel een theoretische levensverwachting hebben van ongeveer 15 tot 20 jaar. Kan het vaak al uit om deze na 7 tot 10 jaar reeds te vervangen. Met het vervangen van de oude CV-ketel voor een nieuwe HR-ketel (Hoog Rendement ketel) daalt het energieverbruik enorm. De reden hiervoor is het hogere rendementspercentage, oude CV-ketels hebben een laag rendementspercentage (90% of minder). Nieuwe HR-ketels hebben een rendementspercentage van meer als 100%. Momenteel de beste presterende CV-ketels hebben een rendement van 107%. (zie tabel). Doordat deze ketels de water-dampen van de gassen hergebruikt komt het rendementspercentage boven de 100% uit.

 

Gaskeur sticker

Voor het uitzoeken van een nieuwe CV-ketel, staar je niet blind op de goedkoopste of “als beste getest”. Helaas is dit klinklare onzin. Tuurlijk kun je tegenwoordig prima prijzen vergelijken op internet , en de goedkoopste ketel vinden, maar in de praktijk komt u toch bedrogen uit. Een CV-ketel is een maatwerk product!. Hoeveel warm water heb je nodig, en moet dit tegelijkertijd in de badkamer en keuken? De capaciteit (CW- klasse) is een belangrijke factor in de keuze. Vaak gaat het als, heeft mijn buurman ook, dus zal wel goed zijn. Zelfs als u een vergelijkbare woning zou hebben, kunt u een heel ander gebruiks- patroon hebben. Waardoor de ketel te groot of te klein en dus inefficiënt  is.

CW-klasse, geeft aan hoeveel warm water de ketel kan produceren per minuut. Dit is terug te vinden op de sticker, welke op moderne ketels geplakt is. Comfort warm water(CW) gaat van 1 tot 6. Waarin CW 3 de meest voorkomende is. CW-3 is ongeveer 7 liter “heet” water per minuut. sommige ketels hebben zelf een voorraad boiler, waarin warm water zit opgeslagen tot u het nodig heeft. Op deze manier heeft u snel beschikking over veel “heet” water, en kom je gouw op een CW6. Voor meer informatie over de sticker van gaskeur en de normering waaronder CW-klasse gekeurd is, kun je hier terecht.

 

Een HR-ketel installeren is een gevaarlijk karwei, laat dit doen door een erkend en deskundig bedrijf. Dit is niet iets wat een handige doet het zelver kan. Denk ook aan garanties wanneer de ketel door onbekwame mensen word gemonteerd.

 

EPA Advies noord werkt samen met betrouwbare partners, welke in staat zijn u CV-ketel vakkundig te monteren. Wij verzorgen indien gewenst het complete traject. Dat wil zeggen, in overleg kiezen wij de juiste ketel voor u situatie, vragen offertes op, en doen uitgebreide eind controle.